Monday, June 20, 2011

because of one buck ~


hey guys..
how's your day today?hope its a happy day for you guys... :) hey, today rasa macam nak share one story pasal buah mangga.buah mangga??YES...a mango..nak tau cerita dia..meh bace meh.....

19/06/2011, 4.30 pm at NSK....

tau tau NSK tuh ape??for those yg tak tau what is NSK, well NSK is kind of Gedung pasarayg(betul ke gedung pasaraya? sbb nak panggil shopping mall tak sesuai sgt..boleh la kan..) yg jual macam2 barang keperluan kita..dari brg kering sampaila barang2 basah like fish,crab,chicken,beef and macam2 lagi..kirenyer dia macam GIANT and TESCO la..cume the environment dia tak sehebat those big two super market...berpadananla dgn harganya yg more cheaper dari G and T....

cerita dia start macam ni..mase tgh dok beratur panjang kat kaunter cashier, kecoh sangat kat kaunter tuh..bising2..tetibe..tgh syok layan beratur sbb malas nak amek port sgt kecoh2 nih..plus cashier dia chinese..so tak paham ape diaorg cakap..so buat tak tau je la..tibe2 ade one of diorg punyer supervisor kot..trus datang dari belakang n meluru tolak me n my mom yg tgh beratur tuh..my mom hampir nak sound but i quickly grab my mom's hand and say takpe2..kite tgk duu macam mane..

nak jadikan cerita, kat tangan supervisor tuh ade mangga besar dua bijik..well, i know that mangoes belongs to MBG punye brand..looked at the mangga tuh punye surface n saiz i know its MBG's mangoes...then the supervisor tuh ask the cashier to scan the mangoes...its one buck..well, seriously mase tgk keadaan tuh, i suddenly terpikir, mangga tuh seringgit..murah giler...kalau la mase tuh promosi mangga dua biji sengget, sure setiap org yg bayar mesti ade amek mangga..makes sense tak?

then kecoh2 gaduh btwn the customer and pihak NSK...the customer refuse to pay extra..and still nak pay one buck for it...bising punye bising..the supervisor tuh pun let it go je la dengan harga seringgit..

mula2 mmg taknak amek port..then macam menarik je cerita nih..so risik2 kat kaunter sebelah..melayu..so senang skit nak tanye...hhehe

well, that girl tuh cakap...customer tuh amek mangga tuh dua bijik...then tak timbang,trus amek bar code tak tau makanan ape..p tampal kat mangga tuh..kire nyer men tipu la nih....then mati2 nak bayar seringgit walaupun dh dijelaskan kat customer tuh ni bukan barcode mangga tuh..

*for those yg beli buah kat MBG, after pick,timbang to get the price...

so sah la yg customer tuh mmg tifu..kalau tak, macam mane tag tuh boleh tertampal barcode len sedangkan, buah kat situ we pick,then we get the barcode mase timbang..so its all bullshit kan...
yg memalukan tuh that customer tuh family..ade anak bini...hey! takkan pasal mangga pun kau nak menipu...ok wahai encik penipu,here the things that you suppose to bare in mind..


1. kau tipu manusia kau lepas..tapi tuhan nampak ape yg kau dah buat..

2. kau dah makan hasil yg haram sebab menipu...kau tau tak makan benda haram tuh berdosa?aku rasa kau tak tau..sbb tuh kau buat macam tuh..

3. kau kasi anak bini kau makan mangga yg manis n sedap tuh, yg terbukti haram..dan jadi darah daging..so kalau ape2 berlaku pada anak n bini kau satu hari nanti, kau muhasabah la diri tuh semula..ape kesalahan kau...

4. selagi kau tak mintak maaf pada org2 kat NSK yg kau tipu tuh, selagi tu tuhan tak ampunkan kau..itu janji tuhan..DIA maha pengampun,tapi janjinye masih utuh..kemaafan sesama manusia..

5. kau menipu tempat yg ade barcode, kau nih sekolah tinggi ke tak?setiap barcode ade nama dia la pandai..sah2 org tuh scan kau punye barcode"mangga" tuh ade nama..entah2 barcode tuh untuk sayur sawi...kau mane tau..!

6. sebelum nak menipu, pikir dulu..jadi la penipu yg ade akal..yg bijak...tapi setahu aku, org bijak tak kan buat perangai macam kau...!

7. kau perlu amek kelas tusyen agama islam..so kau tau ape itu halal, haram, dosa dan pahala..

8. last but not least, nak kencing pun kadang2 kau kene bayar sampai SERINGGET, ni kan pulak mangga yg besar lagi sedap tuh...akal takda ka???

love,
cmasyaz

3 comments:

  1. haih . mcm ini punya org pon ade ke ?

    ReplyDelete
  2. haaaaaaa....sebab ade la jadi macam nih..memalukan kan..huhuhuhhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...