Thursday, August 11, 2011

Jom korang tempah TIKET!!!

Assalamualaikum and hello there!! :) *macam panjang je entry kali ni* pada yg takut muntah takyah la baca..tapi kalau rasa nak berubah, sila la baca... :)


How is your ramadhan today darlings?harap2..masih boleh bertahan...owh...come on bebeh!!! baru dopblas(12) hari....come on!!jgn give up!! alah..kalau korang give up pun korang kene pose jugak sbb syarat dia sebulan wajib!! hahaha plus..kalau korang tak nak pose jugak..still korang kene ganti kan...bayar je la fidyah..HOI! korang igt lepas bayar fidyah korang dah terlepas..no..no..no my dear...lepas korang bayo fidyah,korang tetap kene ganti pose yg korang tinggal tu jugak..kire lah berapa banyak..berganda-gandaaaaaaa.....selamat mengganti pose!!

ok2..bukan nak cerita pasal pose sbnarnyer nih...hari ni..topik kite agak simple...tapi still ade yg buat dia complicated...ape ek??heheheh its all about SOLAT...yes my adik2*sambil music lagu my mother my father*..solat...

ape itu solat?? erkkkkkkkk??? *pure2 tak tau*

solat adalah satu perkara kewajiban yang WAJIB kita buat...solat juga adalah penghubung kita dengan tuhan..INGAT..tuhan takde FESBOOK..tuhan jugak takde TWEET TWEET ni..MYSPACE, YAHOO MESSENGER mahupun SKYPE...tapi tuhan bagi kita SATU option je kalau nak sembang2 or mintak pertolongan dia..melalui solat..tak payah nak sign up or sign in bagai...bile rase nak cakap or mengadu ape2..terus je tadah tangan n berurusan dengan dia..bukan dalam solat je..tapi pada bila2 masa jugak...;agi satu, solat nih kalau pada bahasa burughk perangai saye nih...saya panggil TIKET PENERBANGAN KE SYURGA...ha..best tak??ade style dowh biler korang jawab macam ni...korang leh kate kat kwn korang "Jom tempah tiket wei" hahaha sure kawan korang Xcited nak g holiday kan...pastuh korang sambung la "tempah tiket ke syurga...dah masuk waktuh wei..jom solat"...hehehe..free2 dapat pahala wei sbb ajak buat kebaikkan.. :)

Ok, dalam wall post ni bukan la saya nak kata saye sempurna solatnya dan baik alim ulama untuk berbicara tentang solat ni..saya pun ada kekurangannya dan sedang memperbaiki ke arah kesempurnaan...saya yakin tuhan akan bantu saya *wink*...tapi sekurang2nya melalui blog ni, saya boleh berkarya*ceh..macam retiisssssss pulak ^^* saya boleh meluahkan pendapat, boleh berkongsi cerita dan sambil berkongsi ilmu yang saya ada...saya sedar saya tak sesempurna kalau dilihat..yer lah free hair...OWH!~that is soooooooo typical statement for those who said like that..

Free hair, bertudung..semua itu kita ketepikan...kita lihat pada yang satu.....insyallah saya akan berubah kepada yang lebih baik..sama2 kita doakan..tapi, bila berbicara mengenai bab solat, free hair ke, bertudung ke still tidak terkecuali...selagi islam agamanya..maka, solat itu wajib...tiada alasan untuk satu perkara yg wajib itu melainkan seseorang itu hilang kewarasannya dan uzur yang teramat teruk...namum islam itu mudah...sakit, uzur atau apa sahaja...solat tetap wajib dan perlu dilakukan...senang...kita guna bahasa isyarat...mata..gerak tubuh dan sebagainya...tak susah kan... ingat lagi arwah atok cakap...

"nayang *nama geli saye* kantoi.. @.@ selagi kita sebagai manusia nih kenal itu nasi lemak..itu roti canai...itu teh tarik..selagi itu kita kene solat" isk atok ni...suke betol tau kasi perumpamaan dengan makanan..mane la cucu atok ni tak sehat..udah hilang fokus nak dengar nasihat atok..trus terbayang nasi lemak kat gerai pak man tempe and mak cik senah depan umah tuh...mmg superb nasi lemak dia!! hahaha ^^

nak bebel2 panjang tentang benda ni pun macam yg saya cakap, saya ni bukan lah hebat sangat..plus macam LAME je nak crita balik sebab korang sume dah tau kan..dah ada basic2 agama pun dari tadika sampai la dah masuk universiti..plus kat umah pun mak pak korang still ade ajar tentang solat ni in informal way since korang dari kecik..betul x?? xpun, kat pakcik Google tuh pun belambak2 cite pasal benda ni..so korang leh google sendiri cari la ape2 pasal solat ni...

well, actually saya tertarik dengan notes yang kak wardina safiyah tulis tentang petua wardina mendidik anak solat base on anak dia lah -Amna-..menarik.....!~ korang tau tak anak kak wardina*macam kak wardina tuh kenal aku or kakak aku jek* hahaha Amna, dah mula solat 5 waktu masa umur dia 7 tahun....Amazing kan!!? alhamdulillah...agak2 ade tak kite macam tuh dulu??secara malunya saya mengaku saya tak... i start my 5 times of solat since i was in secondary school...berbeza kan saya dengan Amna..sebab Solat nih kalau tak tanam dari kecik, memang LIAT nanti nak buat..

Malas..tak sempat..sume tuh sebenarnya kita kene lawan..korang tau tak yg dengan solat, sebenarnya hati kite tenang....cube kalau time korang ada masalah..dari korang hempas2 pintu, baling2 gambar..pecahkan cermin..cube korang g toilet pastuh amek wuduk..mesti korang rasa fresh giler...tenang je..pastuh terus semayang..mesti korang rasa feel dia lain je..

Solat jugak sebenarnya korang tgh sembang ngan tuhan tau...ade org masa solat siap boleh nangis lagi...sebabnye dia tau masa tuh dia tau yg dia seorang hamba yang sangat hina dan dia nak mintak pertolongan ngan tuhan yg maha esa...sbb takde org lain yg boleh tolong dia melainkan tuhan yang satu tu je...habis je solat..kita akan berdoa..masa tuh korang sembang la puas2 dengan tuhan..korang mintak la ape yg korang hajatkan dengan syarat permintaan yg baik2 la..jgn plak korang hentam pi mintak benda2 yg tak sepatutnye..haish!~ tepuk dahi laju2 kang!!pap2 kat dahi ko!~

Pastu kan..bile korang solat..percaya lah...korang akan rasa yg hidup korang ni lebih bermakna..macam2 benda baik yg akan berlaku kat korang...macam2 rezeki tuhan turunkan utk korang sbb korang tak pernah lupakan DIA...

korang nak cantik tak??senang je..g amek wuduk...air wuduk tuh sebenarnya adalah terapi kecantikkan...hebat tak solat ni?? *sambil angkat2 kening* tak payah korang g cocok botoks or bitamin C bagai.membazir je...korang amek wuduk je..dah cantik..muke korang berseri2..orang tengok pun makin sayang..betul...tak tipu....tak caye ce tanya mak korang ^^

ni petua kalau pada yg betul2 malas la ek...time masuk waktu je....korang terus solat..sbb kalau korang tangguh2 mmg akan burn hangus macam tuh je..sbb setan banyak pengaruh kita...nanti dah hujung2 waktu..time tuh la mak mintak tolong la....bf tepon la...member tweet2 kat twitter la...PM kat fesbuk lah..adik mandi lah..macam2..betul....mesti ade je benda yg halang korang sampai at the end burn hangus kababooom macam tu je...hehehe...plus korang nak pahala lebih tak??heheh kalau solat betul2 lepas je masuk waktu..pahala dia lagi banyak tau... :) nak lagi best, g solat jemaah..berganda2 pahala dia...masa korang baca surah dalam solat tuh pun dapat pahala...dah la solat dapat pahala..baca surah pun dapat..satu huruf bersamaan dengan 10 pahala..*cbe korang check balik takut salah sbb saye igt2 lupe sbnrnye*.... so bape huruf dalam satu surah??ha...korang congak la sendiri..malas nak main add math malam2 gini..hehehe ^^

Ok, cube pulak korang bayangkan...tibe2 korang kiok~*mati lah* hari tuh...sempurna tak solat korang sepanjang hidup korang or paling senang sempurna tak solat korang hari tuh??cukup tak 5 waktu?? adakah subuh,zohor,asar,maghrib, dan isyak korang masa tuh adalah yg terakhir??? kita tak tau kan bile ajal kita pergi...kalau kita mati sebentar lagi..mungkin malam tadi tu isyak kita yang terakhir..dan masa tuh korang dah bersedia nak menjawab dengan malaikat mungkar dan nangkir yg akan soal korang dalam kubur nanti?? kan solat itu perkara pertama yg akan di soal... kalau zaman sekolah dulu, cikgu soal salah jawab cikgu tegur and tolong kasi hint...tapi dalam kubuq nanti...abang malaikat kita tuh tak teguq dah..salah jawab ja depa terus kasi rotan debisssssssssssh!! sekali dia hayun, 70 HASTA kita masuk dalam tanah..makkk aiiiiii!! ce bayangkan..huhuhu ngeri wei...suare dia pulak bukan macam suara frank Sinatra..bukan macam sore Siti NurHaliza..bukan jugak macam suare abg Munif hijaz kita tuh..suara dia mak aiii!~
terkencing2 dalam suar wa cakap lu....garau and ganas giler...kalah suara fafau..hehehe ^^

Ni Bulan Ramadhan ni lagi best...org kate..bulan pose nih kalau tak solat, tak guna pose dia..sia2 je..betul jugak...bulan pose nih kan bulan yg sangat mulia...bulan ni jugak seluruh pintu taubat akan dibuka seluas2nya dan tak kan tutup...maam kite wat open house raya tak lama lagi ni la..bukan pintu luas2 pasang khemah bagai..order katering...kasi org makan..best wooooo.. macam tuh jugak pintu taubat yg allah dah bukak ni..mase nih la kita nak mintak ape2 kita boleh mintak..masa ni lah kita nak kumpul pahala berganda2 masa ni lah...dan masa ni lah masa yang terbaik kalau kita nak berubah...insyallah..

so, lets us perform our solah and change to be the better person and muslims insyaallah...tak lama pun kejap je 10 minit dah siap.. :)
eh..eh..eh...korang ni dh solat ke belum?? p solat dulu p...pastu baru sambung men tweet tweet ngan burung biru or sambung bermuka-muka dengan si mukabuku tu...hehehe ^^


assalamualaikum..

love,
cmasyaz

Tuesday, August 2, 2011

Kau Pergi Selamanya..Terima Kasih ..


Assalamualaikum and hey readers...rasanya masih belum terlambat untuk ucap Salam Ramadhan untuk semua...semuga amalam ramadhan kita kali ini lebih berganda2 lagi dari tahun2 yg sebelumnya..insyallah... :)

1st day of Ramadhan, i got a bad news from a friend. she told me that my friend dah takde...yes..dah takde....and i asked who...she told me zamir... ;(

Zamir is one of my senior, friend, and so-called a BIG BROTHER to me...he was such a good brother indeed...he gave lots of advises when i am down...and we share lots of happy moment while we were in the same advertising field..he teach me a lots about advertising...his ideas was totally brilliant!..i always got a higher mark when i used his ideas..hehehe...thanks to you zamir...!!!

Now you are not here anymore...no more smile..no more jokes...no more advises....all that you left for me,friends,families and your loves one are tears...and memories...memories that will never fade away..memories that always lock you in our heart...

Teringat masa zaman belajar dekat KYM dulu..he was my advertising's senior...the one who always help me with assignments..ideas...and many more...the one who always teased me bila jumpa..

Owh teringat masa dia jerit my name kuat2...he called me SAILORMOON and i called him KLUANGMAN....i love to watch sailormoon until today..and when we meet up, he always say "dengan kuasa bulan akan menghukummu" in such an annoying tone..even when he called, words tuh jugak yg akan dia ulang2..bukan reti nak cakap hello ke ape..huhuhu..and he loves kluangman so much..selalu bangga yg dialah watak kluangman tuh..the one who diagnose with a mental problem...ape yg istimewa pun tak tau....tapi now i know how special that kluangman....sbb sekarang dh tak dapat panggil dia kluangman lagi....kluangman dah takde..reality and fantasy...semua ini menjadi kenangan manis for me...it all ends here.. :(

Last 2 years...in ramadhan month...ktorg selalu on the phone..everyday after sahur....he the one who will called me and bergayut from 7.00 am - 9/10.00 am .... ktorg takde la sembang ape2 sangat..cume kadang2 tuh ktorg wat story telling dalam phone..hahaha macam2 ktorg reka cerita..fairy tales, action..name it!...sometimes we talked about advertising, songs, future plan(in career), friends,family,foods,cartoon..macam2 la..

Then masa dia dh start praktikal, me the one who always wake up call dia utk pegi kerja..sbb dia selalu bangun lewat..owh guys mmg mcm tuh kan..hehehe owh lupe, dia practical kat my cousin place...an advertising company..he got an offer at a big company but entah..dia tak mau..dia nak yang kecik2...so i asked him nak try tak kat my cousin agency and dia terus setuju and hantar resume...3 month kat sane...dia kate best..and dia seronok bila dapat kuar2 pegi side dengan my uncle...kadang2 when i have a free time, me akn lepak2 kat opis my cousin tuh..and kacau2 dia keje...hahaha...tapi tak bestnyer bila time rehat, mesti kene tolong dia tapau kan nasi kat kedai mamak bawah opis tuh...dia paling suke nasi lemak D' kayu Nasi Kandar...owh you make me wanna cry when i remembered this moment.. :(

Time diploma show dia, dia suke brag dengan iklan bola dia..well, to be honest, bila tgk iklan bola dia, sangat superb...and tak salah kalau dia nak brag melampau2 dengan iklan bola dia..he knows how to attract audience...how to persuade people to watch his ads and many more..what a talented student..even lec. ktorg pun suke sangat ngan dia... :) bila time my diploma show, dia betul2 nak tau my idea...sbb dalam 6 students advertising (in my batch) only me who really close dengan zamir....every week dia akan monitor my project..my progress...kalau weekend me akan balik my house kat KL and dia akan datang rumah lepak dari maghrib sampai la kol 2/3 pagi utk bincang pasal project diploma show and sembang2..ktorg mmg suke sembang..topik tah ape2 pun kadang2 jadi menarik..hehehe..then,until i am ready to present my idea depan judges...he teach me on how to answer in confident bila ade soklan2 yg agak tricky dr lecturer...huhuhu...and dia jugak ajar macam mane nak handle pressure time waiting for my turn utk di judge....i really miss u abang...sangat-sangat.. ;(

When i called him abg, dia mesti kate ye adik...ade ape2 boleh abg bantu...then i just said weeeeekkkkk!! then dia akan gelak tak hengat dunia and dia kate ko kan adik..aku kan abg..kene la hormat..and bile mintak dia bunjer makan pun dia akan cakap macam tuh jugak..adik kene bunjer abg...baru la jadi adik yg solehah...booooooooooooo!!~ and now dah takde dah panggilan adik abang dah.... T_____T

From the bottom of my heart, thank you zamir for making my day happy..even for a while..for gave me such a sweet and happy memory to be remembered...for being such a good friend....senior...and abang....you really make my day shine like a beautiful sunshine..you make my heart full with flowers and make my mind full with the memories..you are so special thats why god took you early from us..you are the special and unique person that god created..

Semuga zamir tenang di sana bersama si Pencipta...Dia lebih mengetahui kenapa zamir pergi dulu dari kawan2 yang lain....and i believe that dia dah sediakan tempat yang istimewa buat zamir kat sana...kita semua akan berjumpa kembali suatu hari nanti cuma persoalannya bila...doa kami di sini takkan putus2 untuk zamir di sana..al-fatehah dan yasin menjadi penghubung kita zamir.....1 ramadhan akan memberi tamparan yang hebat buat kami setiap tahun kerana kau pergi tanpa kerelaan kami...kami redha dengan keputusanmu Ya Allah...tempatkan dia bersama org2 yang engkau kasihi...ameen..

Al-fatehah untuk Mohammad Zamir Aizat Zulkifli...

“Apabila seorang manusia meninggal maka putuslah amalnya, kecuali tiga hal: Sedekah jariyah, anak yang shalih yang mendo’akannya atau ilmu yang bermanfaat sesudahnya” (HR Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidzi, Nasa’i dan Ahmad).


tatapan terakhir kami sewaktu pemergian arwah:

http://ondscene.my/kemalangan/penunggang-maut-langgar-lari


love,

cmasyaz

Wednesday, July 27, 2011

Kisah Hati ♥♥ ...

picture from shutter sister

who know whats inside someone's heart?kalau lah boleh scan hati tuh kan senang..tak payah susah2 nak cakap or confront ape2....pakai psykik je pun boleh...when you saw someone crying, sedih ke dia? or when you saw she is smiling, gembirakah dia?that is what so special about HEART..we don't know anything but yet, we have to discover to find the answers...

Kadang2 tak perlu kita sibuk2 perhatikan hati org lain..tapi cuba kita nilai dan perhatikan sendiri hati kita...adakah kita cukup kenali hati kita?kadang2 kita pun tak faham kan ape yang hati kita berbisik....kadang2 kita pun tak faham kan apa yang hati kita nak sampaikan..dan kadang2 kita sendiri pun tak faham kan kenapa hati kita nak perkara itu berlaku...

kadang-kadang apa yang ada dalam hati tak perlu dirungkaikan kepada umum...kadang2 apa yang ada dalam hati tak perlu dihebahkan kepada sesiapa...namum tak dinafikan kadang-kadang apa yang ada dalam hati juga perlu di bilang...untuk kepastian mungkin...

Kini, mungkin ada hati yang sedang bahagia bersama...seolah-olah ingin tersenyum setiap saat..ingin terbang diawangan...berbunga mekar kerana apa yang dihajati kini mampu dimiliki...

Namun, tanpa disedari, terdapat hati yang terluka kerananya..ada hati yang sakit disaat dia sedang bahagia...ada hati yang menangis ketia dia sedang tersenyum dan tertawa...namun hati itu tahu bahawa dia menangis di dalam dan penuh senyuman pada luaran..tidak sekali hati itu mempamerkan kelukaannya pada hati yang gembira itu...kerana dia tahu, dia sekadar seorang teman seperjuangan..

Dalam hati tak siapa yang tahu...senyumman, ketawa, gurauan masih diberikan pada keliling walaupun hati ini sebenarnya merintih kesakitan...tangisan yang tak siapa pun tahu dan sedar..mungkin tidak perlu tahu...biarlah tuhan yang satu itu menjadi peneman setia..DIA tempat mengadu...DIA tempat merintih..DIA tempat ketenangan hati..ketika tiada seorang pun yang memahami perasaan ini...

love,
cmasyaz

ku pohon padamu ya tuhan....


Jika dia jodoh yang terbaik untukku, yang Engkau redhai, yang dapat memberikan kebahagiaan padaku di dunia dan akhirat, dekatkan kami, satukan hati kami

jika dia bukan untuk ku, jauh kan dia dariku, hilang kan ia dari pandanganku, gantikan yang lebih baik lg untuk ku, Ya Allah Engkau penciptaku, Engkau maha mengetahui yang terbaik untukku, pada Mu aku memohon.

love,
cmasyaz

Tuesday, July 26, 2011

you maybe not......


you maybe not realize it...
you maybe not notice it...
you maybe not understand it...
or, you maybe not take a note about it...

but deep inside my heart, you really makes me happy in everything that we do together even-tho i am actually crying in hoping for something miracle...

love,
cmasyaz

Thursday, July 21, 2011

someone asked me...


my sista dah kawen, ramai pulak yang keep asking me this question.. "ha nayang ni..bila plak turn kamu?along dah selesai..." (for those who know me well will called me nayang..my nama geli haha) ..and for those yang not so well know me but apparently know me as nana's sista will asked me "nana is done..adik nana ni plak bila?" owh!! takde soalan lain ker???

ok, my sis or mom will answer it with this common words..."nayang belajar lagi..tunggu abis belajar and dah keje baru boleh kawen"...owhhh.. (ade je yg dh kawen mase belajar) hehehe gatal!~ tak pun diorg akan cakap.."she is 23..still young to get married..finish her study first..by 25 and above, then she can get married" huhuhu...macam tu ke ibu??hehe :P

okey, that was what my mom and sis will answered...but when it come to me..i'll told them that.."kawen??ape tuh??hahaha well, takde boypren macam mane nak kawen..takkan nak kawen sorang2 kot..carik kan satu boleh" ...then bile i answered like that, diaorg akan terus senyap..hahahaha its good to be me..!~ tanya banyak2 pandai..bile suruh tolong carikkan calon sume senyap...hahahaha

kalau la cari pasangan hidop tuh macam carik handbag kat shopping complex, tak pun macam pilih drinks kat starbucks....easy as piece of cakes!!

mengharap pada yang belum pasti dan mencari pada yang belum ditemui...insyallah, tuhan dah janjikan jodoh pada setiap hambanya...ada la tuh..cuma the right time still belum datang...

love,
cmasyaz

Monday, July 11, 2011

Unsent ♥ ♥ MESSAGE


kalau la aku cukup berani untuk hantar message ni...tapi sayang, diri ini tidak cukup kuat untuk melakukannya.....


if i click the "SEND" button, mesti akan ada yg kate aku ni perigi cari timba??eh, bukan orang sekarang dah tak kisah ker???entah la....tapi hakikatnya aku tetap tak kan bagitau dia semua ni..i just let the heart speak in silent...

aku berpegang pada yang satu, iaitu

JODOH + PERTEMUAN + MATI = SEMUA DITANGAN TUHAN..DIA DIREKTOR AKU HANYA PELAKONNYA YANG HINA~


love,
cmasyaz

nothing more...nothing less...


sometimes, the best way to stay close to someone who you love is being just a friend...nothing more, nothing less....

but i know it is totally hard to hide it because deep down inside your heart, you are eager to say Hey! I LOVE YOU idiot!

may GOD blesses our wish~

love,
cmasyaz

Friday, July 8, 2011

When they talked about ROADBLOCK = BERSIH ...


okeh..semua org sekarang nih rancak cerita pasal perhimpunan BERSIH yang akan diadakan esok ( 09.07.2011 ) ... ade yang rancak update blog tulis pasal what does it means by BERSIH and sort on... so i bet i don't have to talk rubbish about it because banyak blog yang dah tulis pasal bersih so mesti kalau i wrote about it, ramai yang akan muntah darah sebab jemu and dah muak nak baca...blogger, media sume dah tulis..so korang mesti dah faham and dah sebati dengan BERSIH nih....so its wordless to write about it..

okey, here is the thing...i came out with this issue because i found out that most of my friends n relative are support this thing...well, i don't give a damn at all whether you want to support it, brag about it or nak kutuk2 perhimpunan nih...aku kesah ape kan....cume, what makes me feel uneasy about it bila ramai yang merungut2 kate :

jalan jem teruk!.... kenape perlu buat roadblock! buang masa je....kenape ade pihak yang nak susah2 kan diri wat roadblock ni?...roadblock nih menyusahkan org je..!!

ok..here are the things that you people out there have to think logically in this situation... but please bare in mind, this is my opinion..if you don't agree with me.... ADA AKU KESAH??

1. Why government buat roadblock? guys, kalau gov. tak buat roadblock...percaya la....huru hara akan berlaku kat malaysia nih..terutama KL...maybe org yang tak duduk KL tak rasa ape yg berlaku masa demonstrasi yg kat jalan TAR dulu..kedai banyak musnah..org2 yang tgh shopping yg bawak anak2 kecik terperangkap dalam shopping complex....peniaga ramai yang rugi..org yang kerja office kat kawasan tu terpaksa balik lewat malam b4 polis pastikan semua clear...ape semua tuh...kalau polis tak buat roadblock, rasanya perkara nih akan berlaku lagi...percayalah..

2. Gov. arah kan polis utk buat roadblock sbb perhimpunan nih dah melibatkan parti politik...asalnya ia hanyalah melibatkan NGO sahaja...and i bet kalau NGO sahaja, no roadblock is needed....tapi bila ade pihak parti politik yang join sekali, itu yang menjadi masalah..takut akibat dendam, sakit hati, ketidak puasan hati dan sebagainya..boleh mencetuskan perkara2 yang tak diingini..dan ancamannya adalah kepada rakyat yang tak terlibat....

3. Gov. do the roadblock because they want to protect their citizens...let say gov. tak buat semua benda nih...YOU..YOU...and maybe including ME would blame gov sbb tak protect rakyat sendiri...kita senang tuding jadi kat orang..itu sifat semula jadi manusia...sbb tu roadblock is needed...

ROADBLOCK = SECURITY

kadang2 bila kita bentangkan sehelai kain putih..dan kita tandakan satu titik hitam di tengah2 kain tersebut, kita akan nampak titik hitam itu sahaja..sedangkan warna putih yang masih suci di tepi titik hitam itu masih besar..masih suci..namun kita tak pedulikannya...itu la kita...termasuk saya...

so logik tak kenapa roadblock itu diadakan..jalan jem, banyak jalan tutup, tak dapat hang out..tu semua bukan alasan..jalan jem..well...i'm KLlight...23 years hidup kat KL..kalau KL tak jem, bukan Kl la nama nya...pukul 1 pagi pun still jem lagi...i'm talking about KL..daerah2 diluar kawasan KL sila diam!~ so, rasanya tak perlu nak cakap2 bagi alasan KL jem sbb ade roadblock nih...it is not biggie guys..

for those yang suka hang out on weekends, well..good for you yang sentiasa bersocial..tapi ape kate cube spend your time this saturday dengan family..masak2 dekat rumah...laying on the bed..kan seronok... 5 days, 24/7 bekerja..ape kate amek masa sabtu nih untuk berehat... :)

i'm not saying that i'm pro towards government..but if i do, well...i have excuses for it...things that i always bare in mind with...

1. My mom is a gomen servant who raise me, feed me by using the salary yg dibayar oleh government...so what? dia yg besarkan saya pakai duit kerajaan...tak bersyukur lagi ke?

2. Saya belajar dari darjah 1 - 6 ....tingkatan 1 - 5 ...dan saya dapat pinjaman buku SPBT...from who??from sekolah...sekolah sape??sekolah kerajaan..ape lagi saya nak? kalau saya tak dapat bantuan buku2 teks tu (walaupun kita tau kita tak gunakannya sangat) mak bapak saya terpaksa keluarkan duit untuk beli buku teks sekolah saya selama 11 tahun..can you imagine?pada org yang banyak duet..maybe tak kesah..but not me..

3. Habis zaman persekolahan....i entered to the next level..which was i did my diploma in mass communication majoring in advertising...not to brag about it but i studied at a private college..dude..private means MONEY...i need money to further my studies..so what i did, i apply for a scholarship from who??from gov. .. well, i got it..i got a loan from MARA..hey! if MARA tak bagi DUIT yang banyak tuh, maybe i takde scroll in my hand..and now i proud to have a diploma in my certificate! whose money? GOVERNMENT!

4. After i graduated from college, i pursue my next level of education..i studied for degree and i am still doing it...whose money i used to buy all my text book??to pay my fees?? i apply loan from government..so it is obviously money from gov. .. .which university i entered?? a government university.....terang lagi bersuluh..sepanjang hidup saya, saya makan duit hasil kerajaan..... "kenapa kau tak apply dari company swasta??amek scholarship?? so takde la ko makan duet kerajaan..." sebab aku tak pandai macam kau!! thats is my answer.. "kenapa kau tak belajar jadi pandai..tu salah kau la..pastu nak kecoh pasal duit kerajaan plak"... kalau aku pandai, aku tak tulis pasal benda nih..kalau aku pandai..aku tak pandang orang yang pandai macam kau nih...~

kadang2 kita terlalu jumud berfikir tentang macam2..tapi kita tak sedar yang sebenarnya dengan duit kerajaan tu la kita semua dapat hidup..tu pun masih nak salahkan and kata macam2...

nampak saya berpihak pada gov. tapi cuba kita fikir...cuba anda fikir..anda belajar, anda hidup semua kebanyakkannya dibawah tanggungan kerajaan..pelajar2 IPTA/S yang provok2 kerajaan, please...anda belajar guna duet siapa??duit yang datang dari mana?kalau anda terlalu kutuk pihak yang beri anda kesenangan untuk belajar....saya rasa, baek anda pulangkan duit pinjaman yang diberi..

maaf jika terkasar..tapi, secara kasarnya saya berbahasa....."kau belajar guna duet kerajaan, kau kutuk2 kerajaan..tak sedar diri ker??dah tuh ade sesetengah parents masih lagi bergelar kakitangan kerajaan, mahupun pencen kerajaan....dan mereka bagi korang makan, membesar, hidup senang lenang dengan duit tersebut masih tak bersyukur..masih nak kutuk2 kerajaan...?"

ya...pilihan semua ditangan anda...tapi kita ada peluang untuk perbetulkan keadaan..untuk sentisa berterimakasih dan bersyukur pada apa yang kita dah ada...apa yang kita dapat... :)

maaf pada yang tersinggung..bukan niat untuk menegakkan benang yang basah..tapi kita semua sebagai manusia yang berpelajaran tinggi, pasti boleh mengubah keadaan kepada yang lebih baik..pasti boleh berfikir dengan lebih jauh tentang hala tuju negara kita....

love,
cmasyaz

You are Loved ♥ ♥ ♥


Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage

well, it doesn't matter whether that person is you who are being loved, or the one who loving someone deeply because both of it have their own specialties..

it's feels soooooooo blessed when there is someone loved you so much..but for those who loved someone and never get that love back...don't be sad.... love, marriage, kids, prosperity, and all..are done by the almighty up there...what we have to do is pray, pray and pray...in god willing, you might find your own true love..your soulmate...believe me...that praying actually gives you courage..the real meaning of courage to be blessed... :)

You are such a unique person..and start believe in yourself that the unique in you is the real beautiful things that ever happen to you..believe in yourself because your true love will see it.. :)

love,
cmasyaz

Monday, June 27, 2011

PakCik, bahasa biar CHANTEK sikit ye!!~


hey folks!! :D

ape korang rasa kalau ade org cakap korang BODOH?

so, hari ni kite cerita pasal kesedaran??yes! kesedaran...sedar...sedar dari mamai..hahahha no lah...ape yg sedarnye..okeh..sedar dari kesilapan diri...sedar tentang salah laku org lain...sedar dari segala-galanya lah...

okeh, its happened siang tadi..to be exact, petang tadi aorund 4.30 kat selayang baru..so, pade org2 selayang baru yg terasa, i'm sorry...sbb saya bandar baru selayang....(jangan kate saye belagak..sbb ade aku kesah?) okeh...cite dia camni...

i was at the left lane nak masuk kanan..mmg jalan tuh utk masuk kanan ade 2 lane...so 10 point utk saye sbb saya tau aturan jalan raya...then,next to me ada satu van warna putey kerim...tak chantek pun...dia sudah makan my lane mase belok kanan..so of course la saya tekan break kan...kalau tak, alamatnye...kebaaaaaBOMMMMMM!!!~

okeh2...tak kebabom pun...heheh tapi mase tgh dok break-break manja my car, tibe2 org belakang kereta PROTON SAGA BIRU TURQUOISE sudah hon sama keretaku..okeh..dalam hati (actually dh terkeluar dari mulut pun) hehehe "kau apahal hon2...tak nampak ke van ni makan jalan aku!sengal!" then teruskan je la perjalanan seperti biasa...

pastu, tibe2 that car overtake me and dia pandang tak puas hati, and dia cakap "BODOH"!!

OPSssssssss!!!~ CHANTEQ nyer bahasa PAK CIK!! yes! PAK CIK..mmg layak aku panggil kau pak cik sbb usia kau tak semuda aku! 10 point lagi utk saye sebab saya tau bezakan muda dan tua..

amboi2......bahasa pak cik mmg cantik..pak cik sekolah mana dulu??ustazah pak cik dulu meninggal ke sebelum sempat ajar adab berbahasa ni??ke pak cik dulu mak bapak suruh pegi sekolah, tapi lepak sungai mandi sungai...tu la..belajar tak tinggi mane ade hati nak cakap aku BODOH! kesian pak cik kan....

macam ni la pak cik ye..sebab bahasa pak cik ni cantik sangat, saya ade bebrapa perkara la yang nak di cakapkan pada pakcik yang bijak bistari, yang hebat berbahasa, dan yang hebat di jalan raya...disebabkan pak cik tak berhenti tadi kan, dan saya pun malas nak main kejar2 ngan pak cik,(takut pak cik mati terkejut plak bile dengar ekzos kereta kakak saya yang macam kereta F1...) sbb tuh saya nak listkan la beberapa perkara utk pak cik baca (walau pun pak cik tak baca maybe pak cik ni buta IT kot..,atau pun tak tau blogspot tu ape...xpe la...kalau anak pak cik yg baca, tolong la sampaikan kat ayah awak tu ye..)..

1. kenapa saya tiba2 berhenti? sebab ade van overtake lane saye...kalau saya jalan jugak, muncung kereta saya yang chantik tuh akan tercium bontot van tuh..20 point utk saya sebab saya sayang harta benda saya!..kalau pak cik kat tempat saya macam mana?teruskan perjalanan atau langgar je?tak tau lah kalau pak cik ni org kaye dan tak kisah tukar kereta hari... (tapi kalau org kaye, kau tak kan pakai SAGA tu..paling busuk kau pakai Honda..)

2. kenapa nak cakap saya BODOH?? pak cik ni pandai sangat ke??sekolah tinggi macam menara SAAS UiTM tu ker?? saya rasa pak cik lagi BODOH dari saya sebab nenek saya kate kalau cakap org bodoh dia 10x lagi bodoh..20 markah utk saya sbb ingat pesan nenek..pakcik, kalau saya bodoh, saya tak break kereta,dan saya langgar van tu..dan kereta SAGA MAHAL pak cik tuh sure terJoin sekali main langar2 bontot kat jalan raya...so sape bodoh sekarang...??

3. Pak cik jugak cakap saya BODOH, dalam kereta, ade anak bini...tak malu ker??kau tu ketua keluarga..cakap org bodoh..ketua keluarga ape tuh namanya?ke...kau ngan keluarga kau mmg dah sinonim dengan perkataan bodoh tuh kat rumah..?entah la...

4. Pak cik, umur dah lanjut2 macam pak cik nih..bila cakap org BODOH, buruk tau..tak hensem la pak cik...buat-buat la bertaubat pak cik...dunia dah akhir zaman dah...

5. jangan nak samseng jalan raya sangat la pak cik...pak cik tau tak doa saya mase pakcik cakap saya bodoh tadi?? saya cakap.." kau tunjuk bagus dengan aku...kat depan nanti kau eksident..kau tau langit tu tinggi ke rendah..tuhan bayar cash je sekarang..tak main card credit dah..nak cakap org bodoh..kau tuh pandai sangat ke?aku doakan kau tak selamat brother SAGA!" (memang aku suke bebel panjang2..haku peduli hape!!mulut aku..aku bayar insurance..kau ado? )

6. janji tuhan pak cik...mintak la maaf banyak-banyak kali pun kat dia..dia sentiasa ampunkan hambanya..sebab dia MAHA pengampun....tapi, janji tetap janji..selagi kemaafan sesama manusia tu tak ade, hutang kau dengan mereka2 yang bergelar manusia masih berjalan..so, perlu ke aku maafkan kau pak cik? kite tgk hari raye nanti ye...kalau panjang umur kita jumpa...

7. hanya seorang manusia je dalam muka bumi tuhan nih yang boleh cakap saya bodoh which is my sista!! sbb saya sayang dia, dan saya tau bodoh yg kakak saya cakap kan tuh sangat istimewa..sebab dia sekolah tinggi sampai universiti..pakcik??? saya boleh kasi kelas free untuk belajar manners dan bahasa sebab kakak saya guru bahasa!

8. akhir sekali jangan senang2 cakap saya BODOH sebab mak bapak saya hantar saya belajar sampai masuk universiti untuk jadi org pandai bijak bistari..bukan untuk jadi org BODOH yang suka cakap orang lain BODOH..

so, itu je yang saye nak cakapkan pada pak cik...assalamualaikum....

to readers..well, i know korang pun ade kene situation macam nih..maybe korang tak kisah..dan korang kate "ek eleh minah ni..poyo giler..benda kecik macam ni pun nak update blog..." well

1. ade aku kesah? blog aku..aku punya pasal la...

2. maybe korang tak kisah tapi aku ade maruah..dan kadang2 kita kene stand our pride..tak kan senang2 org nak pijak kita...maybe korang kene benda yang sama tapi dalam situasi berlainan..maybe bukan on the road...mungkin kat kedai makan ke..kat stesen minyak ke..korang nak diam kan je ke?orang pijak maruah korang...tak kan nak bagi muka..?pada yang sabar tu, alhamdulillah..teruskan kesabaran anda sbb ganjaran besar menanti anda di dunia dan diakhirat nanti...maybe saya perlukan lebih banyak ilmu agama untuk saya mendapat hidayah kesabaran seperti korang..insyallah..saya cuba..

tapi untuk kali ini..biarlah saya dengan pendirian saya utk fight for my own right sebab saya tak BODOH!!..

love,
cmasyaz

Sunday, June 26, 2011

jangan hina aku!

Jangan kau hina aku sebab aku tak pernah hina kau!..

Jangan kau pertikaikan rupa fizikal aku sebab aku tak mintak jadi macam ini...

Jangan kau kutuk diri ini kalau aku bukan perempuan idaman kau...

Kau bukan kawan aku sebab aku tak pernah adakan tempat untuk kau...selamanya!..

Pergi mampos dengan kata-kata kau sebab aku tau, ilmu kau tak setinggi aku!..

note: maaf readers..aku tak pernah marahkan org dalam blog aku..tapi kali ini, sebab aku punya harga diri..

love,
cmasyaz

Monday, June 20, 2011

because of one buck ~


hey guys..
how's your day today?hope its a happy day for you guys... :) hey, today rasa macam nak share one story pasal buah mangga.buah mangga??YES...a mango..nak tau cerita dia..meh bace meh.....

19/06/2011, 4.30 pm at NSK....

tau tau NSK tuh ape??for those yg tak tau what is NSK, well NSK is kind of Gedung pasarayg(betul ke gedung pasaraya? sbb nak panggil shopping mall tak sesuai sgt..boleh la kan..) yg jual macam2 barang keperluan kita..dari brg kering sampaila barang2 basah like fish,crab,chicken,beef and macam2 lagi..kirenyer dia macam GIANT and TESCO la..cume the environment dia tak sehebat those big two super market...berpadananla dgn harganya yg more cheaper dari G and T....

cerita dia start macam ni..mase tgh dok beratur panjang kat kaunter cashier, kecoh sangat kat kaunter tuh..bising2..tetibe..tgh syok layan beratur sbb malas nak amek port sgt kecoh2 nih..plus cashier dia chinese..so tak paham ape diaorg cakap..so buat tak tau je la..tibe2 ade one of diorg punyer supervisor kot..trus datang dari belakang n meluru tolak me n my mom yg tgh beratur tuh..my mom hampir nak sound but i quickly grab my mom's hand and say takpe2..kite tgk duu macam mane..

nak jadikan cerita, kat tangan supervisor tuh ade mangga besar dua bijik..well, i know that mangoes belongs to MBG punye brand..looked at the mangga tuh punye surface n saiz i know its MBG's mangoes...then the supervisor tuh ask the cashier to scan the mangoes...its one buck..well, seriously mase tgk keadaan tuh, i suddenly terpikir, mangga tuh seringgit..murah giler...kalau la mase tuh promosi mangga dua biji sengget, sure setiap org yg bayar mesti ade amek mangga..makes sense tak?

then kecoh2 gaduh btwn the customer and pihak NSK...the customer refuse to pay extra..and still nak pay one buck for it...bising punye bising..the supervisor tuh pun let it go je la dengan harga seringgit..

mula2 mmg taknak amek port..then macam menarik je cerita nih..so risik2 kat kaunter sebelah..melayu..so senang skit nak tanye...hhehe

well, that girl tuh cakap...customer tuh amek mangga tuh dua bijik...then tak timbang,trus amek bar code tak tau makanan ape..p tampal kat mangga tuh..kire nyer men tipu la nih....then mati2 nak bayar seringgit walaupun dh dijelaskan kat customer tuh ni bukan barcode mangga tuh..

*for those yg beli buah kat MBG, after pick,timbang to get the price...

so sah la yg customer tuh mmg tifu..kalau tak, macam mane tag tuh boleh tertampal barcode len sedangkan, buah kat situ we pick,then we get the barcode mase timbang..so its all bullshit kan...
yg memalukan tuh that customer tuh family..ade anak bini...hey! takkan pasal mangga pun kau nak menipu...ok wahai encik penipu,here the things that you suppose to bare in mind..


1. kau tipu manusia kau lepas..tapi tuhan nampak ape yg kau dah buat..

2. kau dah makan hasil yg haram sebab menipu...kau tau tak makan benda haram tuh berdosa?aku rasa kau tak tau..sbb tuh kau buat macam tuh..

3. kau kasi anak bini kau makan mangga yg manis n sedap tuh, yg terbukti haram..dan jadi darah daging..so kalau ape2 berlaku pada anak n bini kau satu hari nanti, kau muhasabah la diri tuh semula..ape kesalahan kau...

4. selagi kau tak mintak maaf pada org2 kat NSK yg kau tipu tuh, selagi tu tuhan tak ampunkan kau..itu janji tuhan..DIA maha pengampun,tapi janjinye masih utuh..kemaafan sesama manusia..

5. kau menipu tempat yg ade barcode, kau nih sekolah tinggi ke tak?setiap barcode ade nama dia la pandai..sah2 org tuh scan kau punye barcode"mangga" tuh ade nama..entah2 barcode tuh untuk sayur sawi...kau mane tau..!

6. sebelum nak menipu, pikir dulu..jadi la penipu yg ade akal..yg bijak...tapi setahu aku, org bijak tak kan buat perangai macam kau...!

7. kau perlu amek kelas tusyen agama islam..so kau tau ape itu halal, haram, dosa dan pahala..

8. last but not least, nak kencing pun kadang2 kau kene bayar sampai SERINGGET, ni kan pulak mangga yg besar lagi sedap tuh...akal takda ka???

love,
cmasyaz

Thursday, June 16, 2011

a big smile :D


a BIG SMILE to YOU for making my life sooooo precious..

a BIG SMILE to YOU for accepting me as who i am...

a BIG SMILE to YOU for letting me know the real you..

a BIG SMILE to YOU for all the jokes that you have told...

a BIG SMILE to YOU for sharing your happiness together with me...

a BIG SMILE to YOU for your little time just to see me...

a BIG SMILE to YOU for the feeling that 'tremble' my heart towards you...

a BIG SMILE to YOU for making me felt this way...

a BIG SMILE to YOU for making me more hard to say..

a BIG SMILE to YOU for all these 'THINGs'..

a BIG SMILE to YOU when you don't know NOTHING..

love,
cmasyaz

Friday, June 10, 2011

One life to live..


a lyrics that really makes my heart realize something that really beautiful in me and makes me want to live in a new me...why i should think about the past? why i have to regret on something that i bet makes me grown up as a girl...a feeling that everyone deserve to feel...such a beautiful feeling.....

i used to regret it before..but now i know that its really precious to me...a feeling that i can share with my kids someday..maybe for an advice,who knows..hehehe...but actually i loved on what i used to felt....thanks to YOU mr.x and thanks to HIM for makes my heart "tremble" to that person.. (:

here the lyrics...
i've been working hard so long
seems like pain has been my only friend
my fragile heart's been done so wrong
i wondered if i'd ever heal again
ohh just like all the seasons never stay the same
all around me i can feel a change (ohh)

i will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins

a whole new world is waiting it's mine for the taking
i know i can make it, today my life begins
yesterday has come and gone
and i've learn how to leave it where it is
and i see that i was wrong
for ever doubting i could win
ohh just like all the seasons never stay the same
all around me i can feel a change (ohh)

i will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins
a whole new world is waiting it's mine for the taking
i know i can make it, today my life begins

life's to short to have regrets
so i'm learning now to leave it in the past and try to forget
only have one life to live
so you better make the best of it

i will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins
a whole new world is waiting it's mine for the taking
i know i can make it, today my life begins

love,
cmasyaz

Friday, May 27, 2011

datang dan pergi...

perasaan itu mudah datang..
perasaan itu mudah hinggap...
tapi kenapa ia tak mudah untuk pergi?
perasaan itu mudah datang...
tapi bila aku inginkan ia pergi,
setahun, dua tahun, tiga tahun mahupun sepuluh tahun belum tentu ia hilang..

perasaan itu mudah datang...
bukan susah,kau kenal, bercakap, berjumpa, kau dah ada perasaan itu...

perasaan itu mudah datang...
kalau lah perasaan itu seperti mata dakwat yg mudah ditanggalkan,
mesti ia tidak sesiksa ini...

perasaan yang mudah datang itu kadang-kala melemahkan diri kita sendiri...
tiap hari terfikirkannya...tiap hari mengharapkan sesuatu yang belum pasti menjadi milik diriku...

kalaulah ia boleh pergi...
betapa gembiranya diri bila suatu hari aku boleh katakan pada diriku dan pada semua orang dengan lantang bahawa hey,kau bukan lagi pujaanku!..kau bukan lagi harapan aku!..dan kau bukan lagi impianku..!

kalaulah ia boleh pergi...
aku panjangkan syukur kepadamu yang MAHA ESA kerana selama bertahun-tahun aku pendamkan rasa ini, aku mampu mengusirnya dari ingatanku...

kadang-kadang aku rasa persahabatan kita umpama lebih dari apa yang kita panggil kawan..
hey!, orang keliling memandang kita dengan penuh curiga....
hey!, orang keliling kerap memperkatakan kita...
kita bercinta?ada apa-apa kah sama mereka?
tidak!!..kita hanya kawan biasa....
tapi kadang-kadang aku tak rasa kita seperti kawan...entahlah...

kau ada dia..aku cuma aku..namum aku bersyukur kau kawan aku...
kau yang terindah tuhan kurniakan untuk aku...
terima kasih tuhan...
terima kasih kawan...

kalaulah perasaan itu mudah pergi, aku harap kita teruskan berkawan...kerna aku sayang kau KAWAN!~

love,
cmasyaz

Thursday, May 26, 2011

why....

I don't ask for your sympathy...i don't ask for any attention..and i don't ask anything from you...it just i need someone to hold on together...i am not as strong as what you see me...i am an ordinary person not yet extra ordinary....

I thought that we are really good n best friends that might share everything, and anything..or maybe it just me who felt that way...maybe i'm just your friend like what u felt towards your friends....whenever u need me i always beside you..but when i need you...where are u dear friend??? i need your support..i need your word of wisdom and i need you when i really need you...i know you are toooo busy with your life..but i don't ask much..just a minutes of your time.....

Maybe you don't have that minutes...maybe you don't have any seconds..ok..i'll deal with it..but please don't blame me if one day i don't act like i used to be towards you....i'm sorry friend...i'm not saying that i want to take a revenge..but deep down in my heart i do hurt with all the things that u did.....i'll try to not make it..because i know how F.R.I.E.N.D word meaning....i'm sorry friend...

love,
cmasyaz

Wednesday, May 25, 2011

A friend or A lover??

someone said that It is not easy to change friendship into love. But it's even harder to turn love into friendship....betul ker??
tapi kalu dah jodoh nak buat macam mane kan...tuhan tuh maha mengetahui
love,
cmasyaz

Tuesday, May 24, 2011

benda senang pun susah! @#$%!

hari nih kita cerita pasal make sense...ape yang make sense nyer? ok...here what i'll list down aper yg make sense pasal entry hari nih...bukan nak mempertikaikan tanggungjawab seseorang..tapi cuma nak bukak mata tentang tanggungjawab yang korang patut pikul dan bersama2 membantu org2 yg tak berupaya nih...i do understand that bukan senang nak jadi macam korang..tapi jgn igt kerja korang je susah..semua kerja susah...semua kerja ade susah mereka yang tersendiri...tapi aper yg boleh diperbetulkan tuh..kita cuba perbaiki...

23 mei 2011..ayah vomit yang sangat teruk..plus he looked so tak bermaya..me, my mom n abg crying tgk keadaan dia....he can't eat...he can't drink at all sbb once he try to eat dia kan muntah..muntah yg berwarna hitam yg entah la..tak tau nak ceritakan macam mana...more than 3 times ayah muntah...and the last vomit ayah muntah darah...before that three of us pujuk ayah utk pegi hospital..but then he refused...and mase last vomit tuh we try to pujuk ayah lagi and he agreed with us...alhamdulillah... =)

so...with ayah condition yg tak larat nak bangun...we try to call ambulance...here the make sense will be announced...ok!

1. why we call ambulance?
2. where is the ambulance?
3. who drive the ambulance?
4. how many ambulance do they have?

ok...my abg called ambulance sbb with ayah condition, ktorg tak berani nak angkat dia n dia tak larat nak jalan....bila call...macam biasa..soalan umum yg ditanya...nama,tinggal kat mana,utk aper..HELLO!!untuk aper???hey..sbb ade org sakit la call ambulance duh!!! (make sense yg pertama)

bile dah terangkan..operator tuh kate..ok saya akan sambungkan kepada pihak hospital ok..bengang yg pertama dah mula rasa...bile pihak hospital dah jawab..diaorg tanya lagi nama,tinggal mane, utk aper...HELLO!!!~ what the heck!! ape point anda wahai operator yg pertama utk tanya macam2 tadi....bodoh! -sorry-

yg sengal nyer pulak org yg jawab telephone bahagian kecemasan kat hospital nih bleh tanya macam2 kat my abg...sape name pesakit.umur..then sakit aper....pastuh sejak bile sakit..bila kate muntah dia tanya lagi muntah aper...warna aper....macam mane bleh kena..tadi ade makan aper2 tak...HELLooooo!!! then baru dia tanya duduk mane...

ok here is the part bila my abg kate tinggal kat bandar baru selayang, and kasi alamat sume...dia boleh kate ape tau...owh rumah encik dekat..apa kate encik datang sendiri...sbb ambulance takde..ambulance dekat pinggiran...hey stupid! pinggiran tuh lagi dekat dengan hospital tuh tau la...ape ke sengal la kau nih...

maser dia tgh bebel2 kat tepon tuh..my abg layan kan aje..dia pun dah nak marah sebenarnya sbb muka dah merah2 tapi he said not worth at all adik kalau nak marah time tu! masa tuh i was really angry at that stupid person..i'm hampir nak amek phone tu and bahasa kan that fella.."kau nih bodoh ke ape?tak kan nak tunggu aku kate hey pesakit tuh dah nazak..tunggu masa nak pegi je baru ko nak datang ke?" seriously BODOH!~

ok here the things.....
1. i called u wahai ambulance yg sangat BIJAK sbb my dad was really in a bad condition...he can't wake up and he can't walk...he black out almost everytime dia vomit
2. kalau dah tau takde ambulance, kenape tak bagi tau awal2...yang kau membebel macam2 tanya itu..tanya ini at the end kau cakap ambulance takde...BONGOK! cakap terus terang la wahai si pandai!
3. kau kate umah kami dekat so elok datang sendri..hey mr! kenape manusia cipta ambulance?utk tolong org yang TAK MAMPU NAK PEGI SENDIRI! bukan nyer ktorg suka2 nak call..menggedik ajak teman shopping...this is emergency kawan!..
4.embulance takde??hey tambi! mane pegi ambulance kau yg banyak2 tuh?ok ibu ada sembang ngan MA hospital..and ibu ada complain pasal ambulance..and what he told us...dia kate...ambulance banyak sebenarnyer makcik..tapi banyak yg keluar kawasan..like johor..perak..terengganu...OMG!~ ok...maybe diaorg ade kes emergency kat sana...so tak kisah la...tapi..at least..spare kan la 2/3 ambulance kat kawasan hospital utk kegunaan kawasan2 berdekatan...ni bila ambulance takde, macam nih la jadinyer..bebel2...then at the end kate ambulance takde...tolong la...jgn la menganak tirikan kawasan keliling...tepok dahi kang!

ok..i do understand ur work..ur responsibilities but please la...u work with human life..so act like it! jgn la macam nih...maybe benda nih kena kat my family..but who know kene kat yours...mase tuh baru u tau langit tuh tinggi ke rendah...

please la spare kan at least 2 or 3 ambulance yg stand by kat hospital...anytime org akn called u utk bantuan..tolong la berpikiran make sense sikit..kadang2 benda yg make sense nih susah nak diterima pakai...tapi kadang2 make sense nih la yg bantu kita bukak minda...

love,
cmasyaz

Sunday, May 22, 2011

fruits or vege??

jagung bukan sayur...and its also bukan fruits...geeeeeee....want to know what jagung ni dalam kelas aper??hahahaha

its GRAIN!!!~ weeeeeeeeeee~

*buang masa je mempertahankan hujah dengan kamoo..hahaha (:

love,
cmasyaz

Saturday, May 21, 2011

rare...

Ari nih let me talk about mata....EYES??yes..eyes!! tapi ape kaitannyer dengan rare??hahahah itu lah persoalannye...sebab mata saya rare la...hahaha tak percayer??

Hari tuh g optometric....yela..plan nak wat contact lenses....kasi chantek la mata tuh konon..hehehe btw, contact lenses adalah perkara yg diperlukan pada sesiapa yg mempunyai masalah mata iaitu rabun di peringkat umur yang muda...sebab pakai cermin mata nih pun kadang2 leceh jugak...

1. makeup dah berkati2...pastuh last touch up pakai spec...so, ape gune pakai maskara yg lebat bak bulu mata palsu tuh??hmmm...
2. bile bersukan..lari-lari..lompat-lompat....bile pakai spec, kadang2 kalu spec yg dah agak2 perlu ditukar tu...tetibe jatuh...tak ke ianya mengganggu kita..bukan saje penglihatan...tapi tumpuan..
3. bile berpeluh...owh!pasti spec anda harus dilap bingkainya..lagi2 kalu yg tak pakai bingkai plastik...so besi akan cepat karat...
4. bagi yg bertudung..kerap kali ade alasan "ok, saya nak wat spec tapi xnak tudung kembang... -.-'
kenape??tak cantek la....
5. macam2 alasan lagi lah kalu tak caye cbe research sendri...

So, contact lenses adalah sangat praktikal utk orang2 yg mempunyai masalah ini...boleh makeup tebal2,leh pakai bulu mata palsu yg panjang macam model iklan tuh,leh bersukan bagai,leh bergaya dgn tudung ala2 hana tajima tuh...dan macam2 lagi.....

So, back to our topic...ape yang rarenye nih??ok...rare nyer...walaupun kite cerita pasal contact lens, tapi ade jugak manusia yg mmg tak boleh pakai contact lens...sebabnyer..bukan sebab mata dia infection ke aper...tapi sebab bebola mata dia lain dari yang lain...huhuhu contohnya adalah terang lagi bersuluh empunya blog nih la...hahahaha

My cornea is not like an ordinary cornea which is mine is not round...mine is like a bola ragbi...bola ragbi??yes!!bujur lagi ayu..hahaha =P ok..bola mata saya sangat la berbentuk bola ragbi..makanya saya tak boleh pakai lens biasa yg macam korang pakai tuh...

So aper yg menjadikannya susah ialah..
1.saya kene keluarkan duit yg agak banyak untuk membeli lens yang special nih....
2.saya tak boleh pakai lens yg berkale2...(naseb baik tuhan itu maha mengetahui..maka dia jadikan anak mata saya bewarna cokelat...weeeeeeee~)
3.saya perlu loyal kepada satu brand sahaja..kerana hanya brand tersebut yg ade wat lens utk mata2 special seperti saya ini..
4. possibilities utk tidak dapat memakai lense seumur hidup adalah sangat tinggi....kenapa?sbb ada org yg terlalu bujur bentuknya macam mata kucing...then takde len
se yg sesuai utk cengkam anak mata dia..owh.. =(

Maka....saya pun mencuba dan terus mencuba utk memakai lens....so, i went to this optic shop where i'm their regular customer...so i ask the owner of that shop do i have suitable lens disebabkan condition mata saya sebegini....so lepas dia check my power using the machine, saya pun masuk la bilik pemeriksaan...

Well...i tried almost 5 types of lense and only one suit me..lucky me!!!!~ all the four lenses bile pakai kat mata terkeluar balik in a blink...huhuhu..only one yg berjaya!!! ^^ and the owner yg periksa my eyes also senyum dengan bangganya...well...i have to use 9.0 diameter punya lense due to my eyes condition....kasihan kan...normal person yg takde masalah cornea akan pakai lens average 8.6 - 8.8 punya diameter...but me 9.0.....muahahaha...sume nak sembilan..lahir bln 9....saiz kaki pun 9 for heels...mata pun nak sembilan...so hantaan pun nanti kene ade nombor sembilan jugak la..hahahahaha RM999,999.999....muahahahah...dah macam kawen ngan prince william dah kalu hantaran hampir sejuta..hahahaha...

So..itu lah yg rarenyer...org len elok je normal..but me??huhuhu 9.o beb!!~...so...for those yg mata elok....silalah jaga mata anda betol2...kalu anda rabun..and nak pakai lens then bile check cornea problem...sure you guys akan rasa..kalau la dulu i really take a gud care of my eyes akn bagus..hmmmmm...

love,
cmasyaz

do i miss u?

someone asked me if i missed you...i did't answer it and i just closed my eyes...i just walked away...
then i whispered deep inside my heart... "sooo much"
love,
cmasyaz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...