Thursday, August 11, 2011

Jom korang tempah TIKET!!!

Assalamualaikum and hello there!! :) *macam panjang je entry kali ni* pada yg takut muntah takyah la baca..tapi kalau rasa nak berubah, sila la baca... :)


How is your ramadhan today darlings?harap2..masih boleh bertahan...owh...come on bebeh!!! baru dopblas(12) hari....come on!!jgn give up!! alah..kalau korang give up pun korang kene pose jugak sbb syarat dia sebulan wajib!! hahaha plus..kalau korang tak nak pose jugak..still korang kene ganti kan...bayar je la fidyah..HOI! korang igt lepas bayar fidyah korang dah terlepas..no..no..no my dear...lepas korang bayo fidyah,korang tetap kene ganti pose yg korang tinggal tu jugak..kire lah berapa banyak..berganda-gandaaaaaaa.....selamat mengganti pose!!

ok2..bukan nak cerita pasal pose sbnarnyer nih...hari ni..topik kite agak simple...tapi still ade yg buat dia complicated...ape ek??heheheh its all about SOLAT...yes my adik2*sambil music lagu my mother my father*..solat...

ape itu solat?? erkkkkkkkk??? *pure2 tak tau*

solat adalah satu perkara kewajiban yang WAJIB kita buat...solat juga adalah penghubung kita dengan tuhan..INGAT..tuhan takde FESBOOK..tuhan jugak takde TWEET TWEET ni..MYSPACE, YAHOO MESSENGER mahupun SKYPE...tapi tuhan bagi kita SATU option je kalau nak sembang2 or mintak pertolongan dia..melalui solat..tak payah nak sign up or sign in bagai...bile rase nak cakap or mengadu ape2..terus je tadah tangan n berurusan dengan dia..bukan dalam solat je..tapi pada bila2 masa jugak...;agi satu, solat nih kalau pada bahasa burughk perangai saye nih...saya panggil TIKET PENERBANGAN KE SYURGA...ha..best tak??ade style dowh biler korang jawab macam ni...korang leh kate kat kwn korang "Jom tempah tiket wei" hahaha sure kawan korang Xcited nak g holiday kan...pastuh korang sambung la "tempah tiket ke syurga...dah masuk waktuh wei..jom solat"...hehehe..free2 dapat pahala wei sbb ajak buat kebaikkan.. :)

Ok, dalam wall post ni bukan la saya nak kata saye sempurna solatnya dan baik alim ulama untuk berbicara tentang solat ni..saya pun ada kekurangannya dan sedang memperbaiki ke arah kesempurnaan...saya yakin tuhan akan bantu saya *wink*...tapi sekurang2nya melalui blog ni, saya boleh berkarya*ceh..macam retiisssssss pulak ^^* saya boleh meluahkan pendapat, boleh berkongsi cerita dan sambil berkongsi ilmu yang saya ada...saya sedar saya tak sesempurna kalau dilihat..yer lah free hair...OWH!~that is soooooooo typical statement for those who said like that..

Free hair, bertudung..semua itu kita ketepikan...kita lihat pada yang satu.....insyallah saya akan berubah kepada yang lebih baik..sama2 kita doakan..tapi, bila berbicara mengenai bab solat, free hair ke, bertudung ke still tidak terkecuali...selagi islam agamanya..maka, solat itu wajib...tiada alasan untuk satu perkara yg wajib itu melainkan seseorang itu hilang kewarasannya dan uzur yang teramat teruk...namum islam itu mudah...sakit, uzur atau apa sahaja...solat tetap wajib dan perlu dilakukan...senang...kita guna bahasa isyarat...mata..gerak tubuh dan sebagainya...tak susah kan... ingat lagi arwah atok cakap...

"nayang *nama geli saye* kantoi.. @.@ selagi kita sebagai manusia nih kenal itu nasi lemak..itu roti canai...itu teh tarik..selagi itu kita kene solat" isk atok ni...suke betol tau kasi perumpamaan dengan makanan..mane la cucu atok ni tak sehat..udah hilang fokus nak dengar nasihat atok..trus terbayang nasi lemak kat gerai pak man tempe and mak cik senah depan umah tuh...mmg superb nasi lemak dia!! hahaha ^^

nak bebel2 panjang tentang benda ni pun macam yg saya cakap, saya ni bukan lah hebat sangat..plus macam LAME je nak crita balik sebab korang sume dah tau kan..dah ada basic2 agama pun dari tadika sampai la dah masuk universiti..plus kat umah pun mak pak korang still ade ajar tentang solat ni in informal way since korang dari kecik..betul x?? xpun, kat pakcik Google tuh pun belambak2 cite pasal benda ni..so korang leh google sendiri cari la ape2 pasal solat ni...

well, actually saya tertarik dengan notes yang kak wardina safiyah tulis tentang petua wardina mendidik anak solat base on anak dia lah -Amna-..menarik.....!~ korang tau tak anak kak wardina*macam kak wardina tuh kenal aku or kakak aku jek* hahaha Amna, dah mula solat 5 waktu masa umur dia 7 tahun....Amazing kan!!? alhamdulillah...agak2 ade tak kite macam tuh dulu??secara malunya saya mengaku saya tak... i start my 5 times of solat since i was in secondary school...berbeza kan saya dengan Amna..sebab Solat nih kalau tak tanam dari kecik, memang LIAT nanti nak buat..

Malas..tak sempat..sume tuh sebenarnya kita kene lawan..korang tau tak yg dengan solat, sebenarnya hati kite tenang....cube kalau time korang ada masalah..dari korang hempas2 pintu, baling2 gambar..pecahkan cermin..cube korang g toilet pastuh amek wuduk..mesti korang rasa fresh giler...tenang je..pastuh terus semayang..mesti korang rasa feel dia lain je..

Solat jugak sebenarnya korang tgh sembang ngan tuhan tau...ade org masa solat siap boleh nangis lagi...sebabnye dia tau masa tuh dia tau yg dia seorang hamba yang sangat hina dan dia nak mintak pertolongan ngan tuhan yg maha esa...sbb takde org lain yg boleh tolong dia melainkan tuhan yang satu tu je...habis je solat..kita akan berdoa..masa tuh korang sembang la puas2 dengan tuhan..korang mintak la ape yg korang hajatkan dengan syarat permintaan yg baik2 la..jgn plak korang hentam pi mintak benda2 yg tak sepatutnye..haish!~ tepuk dahi laju2 kang!!pap2 kat dahi ko!~

Pastu kan..bile korang solat..percaya lah...korang akan rasa yg hidup korang ni lebih bermakna..macam2 benda baik yg akan berlaku kat korang...macam2 rezeki tuhan turunkan utk korang sbb korang tak pernah lupakan DIA...

korang nak cantik tak??senang je..g amek wuduk...air wuduk tuh sebenarnya adalah terapi kecantikkan...hebat tak solat ni?? *sambil angkat2 kening* tak payah korang g cocok botoks or bitamin C bagai.membazir je...korang amek wuduk je..dah cantik..muke korang berseri2..orang tengok pun makin sayang..betul...tak tipu....tak caye ce tanya mak korang ^^

ni petua kalau pada yg betul2 malas la ek...time masuk waktu je....korang terus solat..sbb kalau korang tangguh2 mmg akan burn hangus macam tuh je..sbb setan banyak pengaruh kita...nanti dah hujung2 waktu..time tuh la mak mintak tolong la....bf tepon la...member tweet2 kat twitter la...PM kat fesbuk lah..adik mandi lah..macam2..betul....mesti ade je benda yg halang korang sampai at the end burn hangus kababooom macam tu je...hehehe...plus korang nak pahala lebih tak??heheh kalau solat betul2 lepas je masuk waktu..pahala dia lagi banyak tau... :) nak lagi best, g solat jemaah..berganda2 pahala dia...masa korang baca surah dalam solat tuh pun dapat pahala...dah la solat dapat pahala..baca surah pun dapat..satu huruf bersamaan dengan 10 pahala..*cbe korang check balik takut salah sbb saye igt2 lupe sbnrnye*.... so bape huruf dalam satu surah??ha...korang congak la sendiri..malas nak main add math malam2 gini..hehehe ^^

Ok, cube pulak korang bayangkan...tibe2 korang kiok~*mati lah* hari tuh...sempurna tak solat korang sepanjang hidup korang or paling senang sempurna tak solat korang hari tuh??cukup tak 5 waktu?? adakah subuh,zohor,asar,maghrib, dan isyak korang masa tuh adalah yg terakhir??? kita tak tau kan bile ajal kita pergi...kalau kita mati sebentar lagi..mungkin malam tadi tu isyak kita yang terakhir..dan masa tuh korang dah bersedia nak menjawab dengan malaikat mungkar dan nangkir yg akan soal korang dalam kubur nanti?? kan solat itu perkara pertama yg akan di soal... kalau zaman sekolah dulu, cikgu soal salah jawab cikgu tegur and tolong kasi hint...tapi dalam kubuq nanti...abang malaikat kita tuh tak teguq dah..salah jawab ja depa terus kasi rotan debisssssssssssh!! sekali dia hayun, 70 HASTA kita masuk dalam tanah..makkk aiiiiii!! ce bayangkan..huhuhu ngeri wei...suare dia pulak bukan macam suara frank Sinatra..bukan macam sore Siti NurHaliza..bukan jugak macam suare abg Munif hijaz kita tuh..suara dia mak aiii!~
terkencing2 dalam suar wa cakap lu....garau and ganas giler...kalah suara fafau..hehehe ^^

Ni Bulan Ramadhan ni lagi best...org kate..bulan pose nih kalau tak solat, tak guna pose dia..sia2 je..betul jugak...bulan pose nih kan bulan yg sangat mulia...bulan ni jugak seluruh pintu taubat akan dibuka seluas2nya dan tak kan tutup...maam kite wat open house raya tak lama lagi ni la..bukan pintu luas2 pasang khemah bagai..order katering...kasi org makan..best wooooo.. macam tuh jugak pintu taubat yg allah dah bukak ni..mase nih la kita nak mintak ape2 kita boleh mintak..masa ni lah kita nak kumpul pahala berganda2 masa ni lah...dan masa ni lah masa yang terbaik kalau kita nak berubah...insyallah..

so, lets us perform our solah and change to be the better person and muslims insyaallah...tak lama pun kejap je 10 minit dah siap.. :)
eh..eh..eh...korang ni dh solat ke belum?? p solat dulu p...pastu baru sambung men tweet tweet ngan burung biru or sambung bermuka-muka dengan si mukabuku tu...hehehe ^^


assalamualaikum..

love,
cmasyaz

2 comments:

  1. Insya Allah dik. mudahan .. :)

    ReplyDelete
  2. insyallah....hehehehehe kakak, moh kite samaq-samaq betukaq jadiaq lebiaq baekkkkkkkkkk...hehehhe >.<

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...